woensdag 27 februari 2008

Donderdag marktdag

Elke donderdag wordt er op de Dageraadplaats markt gehouden. Bezoekers kunnen er dan terecht voor allerlei benodigdheden.

Je hoeft niet meteen diep in je portefeuille te tasten om de markt te beleven. Rustig rondsnuffelen en genieten van de unieke sfeer kan ook. Dankzij de verschillende cafés is er immers genoeg randanimatie om handen.

De markt is geopend van 8.00u tot 13.00u.

Musty, the guardian

GVA-foto Bert Hulselmans

De Dageraadplaats is het werkterrein van Mustapha 'Musty' Nait Birrou. Musty (42) heeft jaren voor het plein gezorgd. Hij maakte van een saai plein vol drugsdealers een aangename plaats. Hij heeft het plein letterlijk en figuurlijk opgekuist.

Naast het kuisen met borstels, heeft hij drugsverkopers en -gebruikers weggejaagd. Hij maakte de plaatselijke jongeren duidelijk dat het plein voor iedereen is. Ook timmerde hij banken en speeltuigen in mekaar.

Musty is nog steeds de bewaker van de Dageraadplaats. Hij patrouilleert elke dag op het plein.

De bewoners en cafébazen appreciëren het werk van Musty. Ze werken zelfs samen om van de Dageraadplaats een gezellig en veilig plein te maken.

Bron

donderdag 21 februari 2008

Vespa's ontmoeten elkaar op de Dageraadplaats



Je ziet hem in vele reclamespots, in de stad rijden er veel rond en de studenten vinden hem cool. De Italiaanse Vespa is hot. Dat merkt ook de VCA (Vespa Club Antwerpen). Met meer dan 200 leden bereikt de club een record.

VCA organiseert veel activiteiten. De leden kijken uit naar de maandelijkse kroegentocht. Elke 3de vrijdag van de maand is de VCA te vinden in café "De Nieuwe Zurenborger" op de Dageraadplaats.

Een 50-tal leden komen bijeen. Ze praten uitvoerig over hun passie. Het café is ideaal. Ze hebben een groot terras en er is voldoende parkeermogelijkheid voor de Vespa's.

Op 21 maart 2008 is de volgende kroegentocht gepland.

Bekende Antwerpenaren kiezen terrasjes op Dageraadplaats

Met de zomermaanden in het verschiet verschijnen de terrasjes weer op de Dageraadplaats.

Ideaal voor studenten en eigen bewoners. Vaak blijkt de Dageraadplaats echter ook populair bij menig BA, Bekende Antwerpenaar. Zo lieten Kristien Hemmerechts en Yasmine zich recentelijk ontvallen dat de Dageraadplaats één van hun meest favoriete plekken in het Antwerpse is.

Voor Kristien Hemmerechts ligt dit voor de hand, aangezien ze haar woonst heeft in het mooiste plekje van Antwerpen, de Zurenborg!

Bron 1
Bron 2

Dageraadplaats benadeeld!

Cafés op de Dageraadplaats reageerden verontwaardigd op het bericht dat hun cafés niet opgenomen werden in het Caféplan. Een overzicht van de cafés in Antwerpen.

In het plan werden enkel cafés opgenomen gelegen tussen de Leien en de Schelde.

Gezellige cafés zoals die er op de Dageraadplaats massaal zijn, vielen hierdoor uit de boot.

Firma Smeijers kwam daarop echter met een andere lijst die ook de cafés aan de andere zijde van de Leien vermeldt. Zo krijgen de cafés van ons dierbaarste plein toch nog een deel van het respect dat ze verdienen.

Bron

Gauwdievegge betrapt in café Zurenborger

Verontwaardiging alom toen vrijdagavond een gauwdievegge haar slag sloeg in café Zurenborger.

De 39-jarige dame ging aan de haal met geld, papieren en een portefeuille. Voor de dievegge volstond dit echter niet. Ze steelde ook nog een fototoestel, een zakagenda en twee gsm's.

Bezoekers betrapten de dame op heterdaad en alarmeerden de politie.

Café Zurenborg is één van de bedrijvigste cafés van de Dageraadplaats.

Bron

donderdag 14 februari 2008

Zurenborg in cijfers

De wijk rond de gezellige en levendige Dageraadplaats bestaat uit heel wat straten. Er wonen 3190 huishoudens. De gemiddelde 'Zurenborger' is een mannelijke Belg onder de 40 jaar met een vast inkomen.

De gloednieuwe speeltuin is geen toeval. Er woont veel jong volk in de wijk Zurenborg. Bijna 30% is jonger dan 24 jaar. Slechts 10% is ouder dan 65 jaar.

De bevolking is Belgisch getind. Er wonen slechts 944 buitenlanders. Dat is 15% van de totale bevolking (6681 personen). De grootste groep zijn Nederlanders.

De werkloosheid is laag in Zurenborg. 7% heeft geen vast inkomen.

Er zijn veel huizen in de wijk maar de huisvesting is goed. Slechts 84 huizen zijn onbewoonbaar.

Alle grafieken kan je checken op de website van de GVA

dinsdag 12 februari 2008

Eerste zonnekloppers palmen terrasjes in

Op de Dageraadplaats heeft de eerste lentezon de afgelopen dagen voor serieus wat beweging gezorgd.

Voor het eerst dit jaar moest de dorstige klant aanschuiven om een plaats op het terras van zijn of haar favoriete café te bemachtigen. Want van zodra de zon op aangename temperatuur was, raakten de stoelen snel bezet.

Dat de drang naar het eerste - en voorlopig nog waterige - zonnetje groot was, blijkt uit het engelengeduld dat de telaatkomers konden opbrengen. Velen van hen wachtten immers een hele poos tot er opnieuw een tafel vrij was.

Ook de recreatiemogelijkheden kenden succes. Jong en oud speelde basket- of voetbal op het plein. De allerkleinsten onder hen maakten gebruik van de speeltuin.